Széleskörű együttműködésen alapul a Paks II. projektben folyó munka

Írta ekkor 2019-10-20

Komoly fellendülést hozhat Pakson és a környező megyékben az évszázad beruházásaként is emlegetett atomerőmű építés.

Szervezetek, intézmények, önkormányzatok sokaságát érintő, számos szakterületre kiterjedő együttműködés szolgálja azt, hogy a régió kivehesse részét a projektből és élvezze annak előnyeit – mondta a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár. Dr. Becskeházi Attila kifejtette: számítanak a térségben lévő erőforrásokra.

Az államtitkárság által koordinált feladatok között fontos terület és egyben nagy kihívás a szakemberképzés, hiszen speciális tudással rendelkező szakemberekre lesz szükség. Ennek érdekében hét egyetemmel közösen oktatási, képzési klasztert hoztak létre, amelynek tevékenysége az oktatás mellett a nukleáris és az energetikai innovációra, kutatás-fejlesztésre is kiterjed.

Másik kiemelt terület az infrastruktúrafejlesztés, ezen belül a közlekedési lehetőségek biztosítása. 60 km új utat építenek, több mint 330 km-t felújítanak, fejlesztik a paksi kikötőt, a Mezőfalva–Paks vasútvonalat, amelynek a városban vezető szakasza zajmentes lesz. Új Duna-híd épül. Ennek előkészületei jól haladnak, hamarosan elindulhat a beruházás – tájékoztatott dr. Becskeházi Attila.

A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár példaként említette még, hogy gondoskodni kell a dolgozók – beleértve a más anyanyelvűek – elszállásolásáról, egészségügyi ellátásáról, gyermekeik oktatásáról. A dolgozók utaztatását elektromos járművekkel szeretnék megoldani. Az e-mobilitási program – mint dr. Becskeházi Attila kiemelte – környezetkímélő, akárcsak maga a Paks II. projekt, hiszen – mint minden atomenergetikai beruházás – a tiszta energiatermelés szimbóluma.

Támogatott tartalom


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

16 − 14 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST