Tudtad? A Niagara-vízesés érdekességei

Írta ekkor 2023-10-11

Az Amerika és Kanada határán található természeti jelenség, talán azon helyszínek közé sorolható, amelyet mindannyian ismerünk. Ezeknek a lokációknak sajátossága, hogy mindenki hallott róluk, viszont nagyon kevesen tudnak róla igazán sokat. A Niagara-vízesés is rengeteg, talán kevésbé ismert érdekességet tartogat, ezekből válogattunk most.

A vízesés múltja és jelene

New York és Ontario határán található a Niagara folyón kialakult, ismert vízesés. Azonban azt ritkán szokták hangsúlyozni, hogy nem egy, hanem három zuhatag együttesére hivatkozunk rendszerint Niagara-vízesés néven.

A három részből álló jelenség az utolsó jégkorszakban alakult ki. Kanadai oldalon található a Patkó-vízesés, majd – a már Amerikához tartozó – a Kecske-sziget északi csúcsánál Menyasszony fátyol-zuhatag, végül pedig az Amerikai-zuhatag, a Niagara folyó amerikai partjainál.

Amerika legnagyobb hozamú vízesése “csupán” 51 méter magas, a szélessége miatt mégis kiemelkedő. Eredetileg akár óránként 25 milliárd liter víz is átfolyt itt, manapság azonban, az amerikai és a kanadai kormány szabályozza. Ennek célja egyrészt az erózió lassítása, másrészt pedig az áramtermelés. A vízesés ugyanis nem csak a turisták számára fontos, Dél-Ontario és Nyugat-New York elektromos szükségleteit is fedezi.

Látogatás

Minden évben milliók utaznak ide, nem véletlen. A legszebb látvány a kanadai oldalon tárul a látogató szeme elé, azonban valószínüleg egyik helyszínnél sem csalódik majd senki. A látogatók gyalogosan, kilátóból, helikopteres- vagy akár hajókirándulás útján is megcsodálhatják a különleges természeti jelenséget.

Régen a téli időszakban a befagyott folyón keresztül is meg lehetett közelíteni. 1888-ban előfordult olyan, hogy egyszerre 20.000 ember állt a befagyott folyón. 24 évvel később azonban, egy tragikus baleset alkalmával 3 ember alatt beszakadt a jég, azóta ilyen típusú látogatásra nincs lehetőség.

Tavasszal és nyáron a kanadaiak olyan túrákat is szerveznek, melyek sziklába fúrt alagúton keresztül vezetnek el a vízesés mögé. Akik pedig azon töprengenek, hogy vajon miért vált olyan népszerűvé a Niagara-vízesés a friss házasok körében, azoknak eláruljuk, hogy ez Marilyn Monroe érdeme. 1953-ben a Niagara című film főszereplője nászutast alakított itt, ennek van a mai napig érezhető hatása.

Vakmerő kalandorok

Ha valami őrültségnek hangzik, akkor biztos van legalább egy ember, aki már megpróbálta. A Niagara-vízesés is már kezdetektől fogva vonzotta a vakmerő vállalkozókat. Fahordótól csónakon át a kötelekig sokan próbálkoztak a zuhatag meghódításával.

Az első személy, aki túlélte a hordóban való átkelést, egy 63 éves tanárnő volt. Azonban kötelekkel is sokan próbálkoztak. Ezek közül a legismertebb a Blondin nevű kötéltáncos lett, aki az 1800-as évek közepén többször is átkelt a szurdok felett. 1859. augusztus 19-én ráadásul úgy tette ezt, hogy hátán vitte menedzserét, a 148 kilós Harry Colcord-ot.

Ma a Mistrider Zipline-nak, a 670 méteres drótkötélpályának köszönhetően, mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy a folyó felett lebegve élje át a vízesés élményét.

Amikor leáll a vízesés

A Föld édesvízkészletének 20%-a található a Nagy Tavakban, ennek jelentős része pedig átfolyik a Niagara-vízesés valamelyik ágán. Korábban már említettük, hogy a természet erejét áramtermelésre is használják, úgyhogy igen csak fontos szerepet tölt be a mindennapi életünkben is. Előfordult már azonban, hogy a vízesés elapadt, illetve eltorlaszolták.

1848 márciusának végén, a folyón feljebb kialakult jégtorlasz miatt teljesen leállt a vízesés. A jelenséget – amely mintegy 30 órán át tartott – először a molnárok vették észre, mivel a kiapadt folyó miatt leálltak a part menti malmok.

1969-ben pedig néhány hónapig az Amerikai-vízesés maradt folyadék nélkül. Ez viszont szándékos, emberi tevékenység eredménye volt. Fel akarták mérni, hogy milyen következményekkel járna egy átalakítás, amely még látványosabbá tenné az USA-hoz tartozó részt. A várhatóan magas költségek miatt ez végül elmaradt, ennek köszönhetően ma is a természet által kialakított csoda tárul az utazók szeme elé.

A Szabadság-szobor felállítása előtt, a Niagara-vízesés volt Amerika és az Újvilág szimbóluma. Az országba érkező látogatók szinte kötelező megállónak tekintették. Mára talán minimálisan veszített a jelentőségéből, azonban továbbra is érdemes felkeresni mindenkinek, aki megteheti.

– Publikálta: KORONAfm100; szerző: vendégszerző / fizetett tartalom –


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

1 + 14 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...