Virtuális túrával tisztelegtek Prokop előtt Kalocsán

Írta ekkor 2019-01-07

Virtuális megyei kirándulást tehettek az érdeklődők a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye mindazon templomaiban, amelynek falain a száz éve született Prokop Péter pap-festő alkotásai láthatók.

A vízkereszt napjára időzített megemlékezés a kalocsai ASTRICEUM Érseki Múzeumban azért volt különleges, mert az előadó olyan mozzanatokat, kép-részleteket és érdekességeket is megosztott a vizuális világával szélsőséges érzelmeket kiváltó néhai művész kapcsán, amelyekről ritkán látni, hallani.

Miután dr. Bábel Balázs érsek köszöntötte a megjelenteket, köztük Pénzes János szabadkai megyéspüspököt, aki személyesen ismerte Prokop Pétert, Vörös Márta egyházmegyei főépítész-múzeumvezető tartott virtuális túrát az említett templomokban, majd az épület emeletén folyamatosan látogatható Prokop-kiállítás képei között – e gondolatok jegyében.

 

Vörös Márta, a kalocsai ASTIRCEUM Érseki Múzeum vezetője arra is rámutatott, hogy a tematikai és technikai sokszínűség jellemezte Prokop képei fogódzók a hívők számára.

Hozzátette, hogy pappá szentelésétől haláláig nem csak festett, az irodalom terén is jelentős örökséget hagyott az utókorra.

 


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

2 + tizenhat =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST