A Városházáról: város a városban, újraéledő reptér (?), beázó óvoda

Írta ekkor 2019-05-17

Péntek délelőtt eseménydús ülést tartottak Kalocsa városatyái, amelyen több izgalmas téma is napirendre került. Ezekről most csak egy-egy mondatban számolunk be, részletes híradások hamarosan.

fotó: baon.hu

Egyfelől jelen volt a tanácskozáson a Paksi Ipari Park Kft. képviselete, jelezve, hogy egy nagyberuházáshoz kéri  a grémium elvi hozzájárulását, amelynek lényege, hogy közel 6000 fő orosz, magyar, francia és amerikai vendégmunkás számára “város a városban” elven működő munkásszállást hozhasson létre. A létesítmény a Paks 2. beruházásban közreműködő dolgozók számára készülne, de emellett jelentős lakás- és házállományra is szükség lesz még a szállásadó településeken, főképp a majda inde érkező mérnökök számára.

A Kunszt utcai óvoda ázó mennyezete (forrás: Bolvári Ferdinánd Facebook oldala)

Aztán felmerült a Kertvárosi Általános Iskolában történt beázás és egy lehetséges pályázat benyújtása nyomán, hogy hatalmas műszaki gondokkal küzd a kalocsai Kunszt Utcai Tagóvoda is, ami az épület állagát illeti. Katus Györgyné vezető óvónő széleskörű társadalmi és politikai összefogást sürget, hogy az Ifjúsági ház területén létesítendő 150 fős óvoda az eredeti tervek szerint, ne felére csökkentett kapacitással tudjon megépülni, mert a Kunszt utcai épület állaga kritikus, az Újvárosi Óvodában pedig a helyhiány okoz egyre nagyobb bajt.

Érdekesség, hogy többször is utalt rá dr. Bálint József polgármester, hogy “megakasztották” a 150 fős óvoda létesítésének projektjét. Az erre irányuló kérdésre annyit mondott, hogy az óvodafejlesztés “leredukálásának” részleteiről majd egy zárt ülés keretében tájékoztatni fogja a testületet.

Illusztráció (forrás: feketebt.hu)

Végül a testületi ülés végén a képviselők személyesen kérdezhettek a Gloder Capital LLP vezetőjétől. Ez az a cég, amely vételi szándékát jelezte, a Kalocsa-Foktő-Uszód közös tulajdonban lévő reptér felé. Rengeteg kérdés elhangzott, amelyekre konkrét válaszok is érkeztek. Ezek közül kiemelendő, hogy a társaság reptérként működtetné tovább a létesítményt. Ennek részleteiről előzetesen tájékoztatnák a lakosságot, és  a most ott működő egyesületeket sem szorítanák ki, ellenben például egy mentőhelikopter-bázisnak is otthont adnának, a gépforgalmat pedig a lakott területet elkerülve irányítanák.

Mindezekről külön-külön több tehát rövidesen a KORONAkrónika híreiben, és itt!


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

tizennyolc − négy =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST