Kertvárosi Iskola-beázás: itt a kivitelezői állásfoglalás!

Írta ekkor 2019-05-15

Amit arról korábban írtunk, a heves esőzések nyomán a felújítás miatt részben megbontott tetőszerkezetű Kalocsai Fényi Gyula Általános Isklola Kertvárosi Általános Iskolájában az épület több helyisége beázott – itt a kivitelezői állásfoglalás.

fotó: Bolvári Ferdinánd független – Facebook

Sárosi Magdolna tankerületi vezető biztosított, hogy a kivitelezői hibából fakadó sérüléseket javítani fogják és jelezte, hogy a gyermekek étkeztetésére átmeneti megoldást dolgoznak ki.

Addig is csütörtökön és pénteken igazgatói szünet lesz az iskolában.

Jelezte továbbá, hogy hivatalos állásfoglalást készít a kivitelező is a történtekről, amelyet az alábbiakban közlünk:

A kivitelezés első ütemében a földszint teljes tetőszerkezete lebontásra került. A nyitott födémszerkezetre épített vendégfödém sok gépészeti áttörés és kb. 30 fm dilatációs hézag kialakításával készült.

Az időjárás előrejelzésére tekintettel a nyitott tetőfelület esővíz elleni ideiglenes védelmét és a nyitott hézagok Púr habbal történő kitöltését a kivitelező elvégezte. Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék esett ( 7-14 mm/ nap),  a rendelkezésre álló ideiglenes védelem nem képes 100 % ban kizárni a beázást.

A munkaterület átadás-átvétele során a kivitelező képviselője nyilatkozta, hogy tartós eső esetén nem zárható ki a bővítendő rész beázása, annak ellenére sem, hogy a kivitelező mindent megtesz az ideiglenes védelem fenntartására.

A kivitelező hangsúlyozni kívánja, hogy a végleges tetőszerkezet elkészítéséig tartós- nagy eső esetén a beázás veszélye fennáll. A kiviteli szerződésben az ehhez hasonló természeti káresemények vis maior –nak minősülnek.

Általában a kivitelezés során felmerülő hasonló esetek műszaki megoldásának finanszírozására a kivitelező nagyösszegű kárbiztosítást kötött, így a Fényi Gyula Általános Iskola bővítése során felmerülő káreseményből felmerülő hibák javítására a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll: tehát a beázásból eredő károkat a kivitelező a beruházás befejezéséig kijavítja, az eredeti állapotot visszaállítja.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

1 − 1 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST