Folytatódik a “kórházi adok-kapok” – újabb közlemény érkezett

Írta ekkor 2019-01-28

Mint emlékezetes, a hetekben politikusok közötti adok-kapok téma lett a kalocsai Szent Kereszt Kórház (a hírek szerint tervben van, hogy teljes újjáépítés alá eső) “D” épületének állapota.

Először Korózs Lajos MSZP-s képviselő vette górcső alá közösségi oldalán a szárny állapotát, amelyre Font Sándor országgyűlési képviselőnktől érkezett válasz – utóbbi teljes terjedelmében közöltük is, ez IDE kattintva olvasható.

Most újabb közleményt kapott szerkesztőségünk, ezúttal dr. Angeli Gabriella önkormányzati képviselő szignójával, aki Font reakciójára reagál. Alább olvasható!

Korózs Lajosnak a „lepusztult” D épületről szóló posztjára reagálva Font Sándor képviselő úr – a 2010. óta eltelt időszakot felmagasztalva – pocskondiázza az 1990-2010 közötti állapotokat, belevonva ebbe az akkori önkormányzat kritikáját is. Állításai a tipikus fideszes propagandát, a múltbéli pozitívumok semmibe vételét, csúsztatásokat és valótlan állításokat tartalmaz.

Önkormányzatunk 2010-ig nem volt a kormány helytartója, soha egyik kormánynak sem. A város érdekérvényesítéséért dolgoztunk, függetlenül az adott kormány pártállásától. A szakmai vitákban minden testületi tag részt vett pártállásától függetlenül. A 2010-2014-es időszakot nem áll módomban megítélni, akkor nem voltam a képviselő-testület tagja.

A kalocsai kórházban az 1990-2010 között regnáló önkormányzat magyar kormányzati forrásokból (akkoriban még nem voltak EU-s források) igen jelentős beruházásokat hajtott végre. Új műtéti épület valósult meg (műtőblokkok, intenzív osztály, központi laboratórium, endoszkópias vizsgáló, ultrahang és kardiológiai ambulancia).

A D épületen kívül megtörtént az összes többi épület teljes körű belső és külső fejújítása, korszerű hotelszolgálat, valamint a járó beteg szakrendelők kialakítása is. A beruházások önerejét Kalocsa Város Önkormányzata biztosította. A D épületre akkoriban nem írtak ki pályázatot. Később, a Fidesz városi regnálása idején igen. Számomra nem érthető, miért nem használta ki a 2010-2014. közötti városvezetés a D épület felújításához kapcsolható pályázati lehetőséget.

Ezek a beruházások a mai árszintet figyelembe véve 8-10 milliárd forint értéket képviselnek. Fontos megemlíteni, hogy mindkét fejlesztési ütemben jelentős összeg került felhasználásra a műszerezettség fejlesztésére is. Tehát a képviselő úr által bírált időszakban az akkori önkormányzat mindent megtett azért, hogy egy korszerű, jó színvonalú kórház gondoskodjon a város és a térség betegeinek ellátásáról. Ezeket a forrásokat a képviselő úr által „leszólt” MSZP-SZDSZ kormányzat biztosította, címzett és céltámogatások formájában.

Visszautasítom, hogy kórházunkat az önkormányzat adósította volna el. A rendszerváltás óta az egészségügy folyamatosan alulfinanszírozott. 2010 -ig a kórházakat teljes egészében a magyar állam finanszírozta úgy, hogy ez a finanszírozott összeg a város költségvetésében, mint átfutó tétel jelent meg, minden esetben elkülönítve, és teljes összegében átadásra került a kórháznak.

Az egészségügy jelenlegi állapotát ismerve, jobb lett volna, ha Font Sándor képviselő úr nem nyilatkozik. Paks 2 kapcsán jelentős fejlesztési lehetőség ígéretét lebegteti a képviselő úr.  Nagy a valószínűsége, hogy ezek az ígéretek a 2010 óta meg nem valósult 51-es út fejlesztéséhez lesznek hasonlóak.


Olvasói kommentek
  1. Réfy Vilmos   Ekkor   2019-01-28 - 17:45

    Ennek az írásnak minden szava igaz. Annyi tartozik még ide, hogy a kórház, mint telephellyé degradált egészségügyi intézmény jelenleg is alulfinanszírozott a megyei kórházzal együtt, mint ahogy az összes hazai egészségügyi intézmény. Ezen a helyzeten az államosítás annyit javított, hogy most már nem lehet az adósság keletkezéséért az önkormányzatra mutogatni.

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

13 − nyolc =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...