Nemzeti Radioaktívhulladék-tárólóba látogatott a TEIT

Írta ekkor 2022-09-23

A TEIT Ellenőrző Bizottsága az RHK Kft. bátaapáti telephelyén működő Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba látogatott a héten.

A szokásos éves ellenőrzés során a bizottságot immár Baksa Ferenc, Madocsa polgármestere vezette, aki ez év tavaszától tölti be az elnöki posztot. A TEIT delegációját dr. Radó Krisztián telephelyvezető tájékoztatta és kaluzolta az a helyszínen.

A Paksi Atomerőmű működése közben keletkezett kis és közepes aktivitású hulladék végleges elhelyezésére a felszín alatt, 250 méteres mélységben kialakított kamrák szolgálnak. A szilárd hulladékot 200 literes acélhordókban, tömörített formában tárolják, a folyékony hulladékot szilárdítják, s utána kerül a tárolóba. Az első kamra 2017-ben telt meg, 537 konténerben 4833 hordó került így végleges tárolási helyére. A második kamrában alkalmazott tárolási koncepció merőben eltér az azt megelőzőtől.

A vasbetonkonténereket úgynevezett kompakt hulladékcsomagok váltják fel. Az új hulladékelhelyezési-rendszer helytakarékosabb mint elődje, így jelentős megtakarítást eredményez. A létesítmény működésének legfontosabb aspektusa a biztonság. Az RHK KFt. által működtetett környezetellenőrzési monitoring rendszer hivatott arra, hogy a telephelyen végzett tevékenység környezetre gyakorolt hatásairól adatokat szolgáltasson.

– A tároló működésének kezdete óta még nem volt példa negatív hatásra – mondta el a bizottság tagjainak dr. Radó Krisztián, a telephely vezetője, aki végigkalauzolta a TEIT delegációját a bátaapáti létesítményben.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

egy × 1 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...