Pátyon teremtik újra Kalocsa koronahozó érsekét

Írta ekkor 2020-01-07

Még decemberben indult útnak Kalocsáról az a hatalmas márványtömb, amelyből majdan megszületik a város koronahozó érsekét ábrázoló legújabb köztéri szobor.

Ebből a tömbből faragják Asztrik készülő szobrát

Ennek érdekessége abban rejlik, tudtuk meg a projektet koordináló kalocsai érsekség főépítészétől, hogy a hazai egyháztörténet meghatározó főpapját a legfrissebb tudományos kutatások vívmányainak felhasználásával teremti újra Asztrik alakját, vonásait.

Vörös Márta rádiónknak a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy várhatóan egy éven belül már a Szentháromság téren magasodhat a Liszt-szoborhoz hasonló méretben Szent Asztrik szobra is, amelynek az alapjául szolgáló modell fotóit közzé is tette (lásd alább).

 

fotók: Vörös Márta

Vörös Márta főegyházmegyei főépítész emlékeztet, hogy az elmúlt években a Főszékesegyház és a Szentháromság tér rekonstrukciója során, a folyamatosan felszínre került információkat felhasználva komoly kutatómunka is folyt a háttérben.

Mint emlékezetes, Szent Asztrik földi maradványainak beazonosítását 2014-ben jelentette be a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, azóta a Főszékesegyház altemplomában látogatható a főpap sírja, remélhetőleg az idén pedig az alakját legvalósághűbben visszadó szobor is Kalocsára kerülhet.

 

 


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

egy × egy =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST